Hírek

„A pokol szele érintette meg az embert”

Miklós Péter előadása a kommunizmus áldozatainak emléknapján

A kommunizmus áldozatainak emléknapján rendezett online konferencián tartott előadást Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont szakmai tanácsadója „A pokol szele érintette meg az embert” Gulácsy Lajos református püspök a Gulágon címmel.

A Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány, Nagyné Pintér Jolán kuratóriumi elnök és Kovács Emőke történész szervezésében a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett online konferenciát. A „Tebenned bíztunk eleitől fogva…” Egyházi személyek a Gulág fogságában elnevezésű tudományos eseményen referátumot tartott Miklós Péter történész, címzetes egyetemi tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont szakmai tanácsadója is „A pokol szele érintette meg az embert” – Gulácsy Lajos református püspök a Gulágon címmel.

Dr. habil. Miklós Péter történész, címzetes egyetemi tanár, az Emlékpont szakmai tanácsadója „A pokol szele érintette meg az embert” – Gulácsy Lajos református püspök a Gulágon címmel tart előadást 2021. február 25-én, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján.

Az előadásból kiderül, hogy Gulácsy Lajos (1925–2016) kárpátaljai református lelkész, majd szülőföldjének a szovjet kommunista diktatúra bukása utáni püspöke többször (írott visszaemlékezésben éppúgy, mint interjúban, vagy előadásban) elevenítette föl a Gulágon eltöltött éveit a nyilvánosság előtt: harag, düh és elfogultság nélkül, sőt némi derűvel és bámulatra méltó Istenhittel. Emlékezései nemcsak a szovjet kényszermunkatáborok világának embertelenségére, de a „túlélés” technikáinak spirituális tartalmára is rávilágítanak.

Miklós Péter fölhívta a figyelmet arra, hogy Gulácsy Lajos az államszocializmus korát bemutató vásárhelyi közgyűjtemény, az Emlékpont vendége volt 2015 áprilisában. Hazánk szovjet megszállásának hetvenedik évfordulójára emlékezve, a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve kapcsán az intézményben rendezett tematikus rendezvénysorozat egyik eseményén került fölidézésre egy beszélgetés keretében Gulácsy életének az az időszaka, amelynek során több mint hét esztendőt a Gulágon töltött.

Gulácsy Lajos kárpátaljai református püspök interjút ad a Vásárhelyi Televíziónak az Emlékpontban, 2015. április 13-án.

„Sajnos sok szomorú dolgot lehetne elmondani, ami a második világháború és a sztálinizmus évei alatt történt. És el is kell ezeket mondani, hiszen több mint negyven évig nem volt szabad róluk beszélni. Ma már nem is nagyon van, aki beszéljen róla. A kárpátaljaiak közül, akik átélték a Gulágot, már csak hárman vagyunk életben. Mi tapasztaltuk, hogy a nagy nyomorúságban is ott volt az Isten áldása – és békességet adott a szívekbe” –

fogalmazta meg az Emlékpontban az akkor kilencvenéves Gulácsy Lajos.

Miklós Péter „A pokol szele érintette meg az embert” Gulácsy Lajos református püspök a Gulágon című előadása megtekinthető az Emlékpont Youtube csatornáján.