Hírek

A kirekesztés tragikus következményekkel jár

A holokauszt áldozataira emlékeztek Hódmezővásárhelyen

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2005-ben hozott határozata óta január 27. a holokauszt nemzetközi emléknapja. Ezen a napon emlékezett közösen Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyet fönntartó Tornyai János Múzeum.

Dr. Miklós Péter (b), az Emlékpont szakmai tanácsadója, Dr. Kis Andrea (k), Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város alpolgármestere és Dr. Márki-Zay Péter polgármester főhajtással emlékezett a holokauszt áldozatira a zsinagóüga előcsarnokában január 27-én.
Fotó: Tornyai János Múzeum

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2005. november 1-jén hozott határozata óta január 27. a holokauszt nemzetközi emléknapja. A Soá európai, magyarországi és vásárhelyi áldozataira emlékezett közösen Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata képviseletében Dr. Márki-Zay Péter polgármester, Dr. Kis Andrea alpolgármester és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyet fönntartó Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ szakmai tanácsadója, Dr. Miklós Péter történész, címzetes egyetemi tanár a hódmezővásárhelyi zsinagógában.

A holokauszt mintegy hatmillió európai és félmillió magyarországi, valamint négyszáz hódmezővásárhelyi áldozatára emlékezve Miklós Péter elmondta: szerinte az emléknap üzenete az, hogy vallási, nemzetiségi, nyelvi, kulturális hovatartozás alapján semmiféle megkülönböztetés nem engedhető meg, mert a kirekesztés, s a többségi és a kisebbségi társadalom egymás ellen fordítása olyan tragikus következményekkel járhat, amely szinte komplett közösségek – mint például a magyar zsidóság – erőszakos elpusztításához és a társadalomból való eltűnéséhez vezethet.