HírekUncategorized

Pográcz Gergely emlékét a hazai örmények is őrzik

A Fővárosi és a Józsefvárosi Örmény Önkormányzat csoportja látogatta meg a hétvégén a hódmezővásárhelyi Emlékpontot. Az 1956-os forradalom és szabadságharc idején a Corvin-köz legendás főparancsnoka a szamosújvári örmény családból származó Pongrácz Gergely (1932-2005) volt, akinek tevékenységét a hazai örmény közösség is számon tartja.

– A háromnapos utunkon negyven fős csoportunkkal felkerestük Kiskunmajsán a Pongrácz Gergely által alapított 1956-os Múzeumot és az 1956-os Emlékkápolnát is – mondta el a csoportot vezető Esztergály Zsófia Zita. A Fővárosi Örmény Kisebbségi Önkormányzat elnöke, a Józsefvárosi Örmény Kisebbségi Önkormányzat elnökhelyettese hangsúlyozta: a kirándulásukon fiatalok is részt vesznek, s fontosnak tartotta, hogy az ő korosztályuk is megismerje az erdélyi örmény származású Pongrácz testvérek 1956-os hősies szerepvállalását.

Az Emlékpontot és Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történetét a látogatók Vincze Gábor, a közgyűjtemény történészének tárlatvezetésén ismerhették meg, majd Csongrád-Csanád megyei programjukat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban folytatták.