ArchívumHírek

Vajdasági fiatalok látogatása az Emlékpontban

A Vajdaságból érkezett az a mintegy félszáz határon túli magyar fiatal, akik péntek délután keresték fel a hódmezővásárhelyi Emlékpontot. A csoportot vezető Pálinkás Barnabás, a Rákóczi Szövetség munkatársa elmondta: harminc nagyberecskereki és tizenöt törökbecsei fiatal a szövetség szórványprogramjának keretében tesz magyarországi látogatást.

A Rákóczi Szövetség délvidéki kulturális és civil szervezeteken keresztül vette fel a kapcsolatot azokkal a vajdasági tíz és huszonöt év közötti magyar fiatalokkal, akiknek lehetőséget biztosítanak, hogy néhány napot az anyaországban tölthessenek el, s módjuk legyen megismerni a kulturális és történelmi értékeket. A Nemzeti Erőforráskezelő jóvoltából a Rákóczi Szövetség a résztvevők teljes ellátásáról gondoskodik.

A pénteken a vásárhelyi közgyűjteményben megjelent csoport csütörtökön érkezett Szegedre és este egy nagy közös táncházzal indították a programot. A pénteki délelőttön az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot keresték fel a vendégek, akik délután a vásárhelyi városházán tettek látogatást, ahol Almási István polgármester fogadta őket, aki város határon túli kapcsolatai között kiemelten szólt Torontálvásárhelyről, amely vajdasági településen a Hódmezővásárhelyről elköltözöttek leszármazottjai élnek nagy számban.

– Valóban, számon tartjuk mi is ezt a fontos kapcsolatot – jelentette ki a csoporttal érkezett, torontálvásárhelyi Nagy Anikó, aki mint kollégista ismerte meg a Rákóczi Szövetség programját és mint elmondta, nem első alkalommal jár Vásárhelyen, hiszen általános iskolásként felkeresték hódmezővásárhelyi testvériskolájukat. – Nagyon tetszik város, az épületek stílusa és a színviláguk – fogalmazta meg a diáklány, aki jól érzi magát a délvidéki magyar fiatalokból álló csoport tagjaként.

A vajdasági látogatóknak az Emlékpontot és rajta keresztül Vásárhely 1945 és 1990 közötti történelmét az intézmény történészei, Nagy Gyöngyi és Zeman Ferenc mutatták be. A fiatalok szombaton a fővárosba utaznak, hogy megtekintik a Magyarság Házát, a budai várat és a Parlamentet, míg a látogatás a vasárnapi szegedi városnézéssel és a Dómban celebrált szentmisén való részvétellel zárul.