ArchívumHírek

A kárpátaljai nagymama történetére derült fény az Emlékpontban

Kárpátaljáról, a nagyszőlősi Perényi Zsigmond Középiskola diákjait látja vendégül a héten a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium. A kárpátaljai vendégek csütörtökön keresték fel a hódmezővásárhelyi Emlékpontot, ahol Nagy Gyöngyi, a közgyűjtemény történésze kalauzolta a csoportot.

A huszonegy diák és négy pedagógus az intézmények közötti testvériskolai kapcsolat révén érkezett Szegedre, s a vendéglátók fontosnak tartották, hogy a diákok megismerhessék Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történelmét is.

A kárpátaljaiak elmondták: sok olyan jellegzetességgel találkoztak az Emlékpontban – különösen a tanárok –, amely náluk, az egykori Szovjetunióban is hasonlóan megtalálható volt és az ott megtörtént esetekkel is sok a párhuzam.

A csoporttal érkezett tanítónő, Keresztesi Diana nagymamája történetét osztotta meg a látogatás alkalmával. A nagymama a történet idején a tanítóképző elsőéves hallgatója volt, s lelkesen készült a pedagógus pályára. Azonban édesapját, aki a kolhozban dolgozott, a kommunista hatalom – ma sem tudni, miért – három évre börtönbe záratta és a nagymamát azonnali hatállyal eltávolították a tanítóképzőből. A tanítói pályára később sem léphetett, az eset után tíz évvel nyílt lehetősége arra, hogy könyvtárban dolgozzon.