ArchívumHírek

Eddig ismeretlen ötvenhatosról szóló könyvet mutattak be

Az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik fontos, ugyanakkor kevéssé ismert szereplőjéről, Putnik Tivadarral írt könyvet Miklós Péter címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője, amelyet a hétvégén mutattak be Újszentivánon.

Putnik Tivadar életpályáját és ötvenhatos szerepvállalását dolgozta föl a hétvégén bemutatott, „Részt vettem a szabadságharc megmozdulásaiban” Putnik Tivadar (1929–1998) című kötetében Miklós Péter. A könyvbemutatón beszédet mondott Putnik Lázár újszentiváni polgármester, Balogh Istvánné alpolgármester és Kádár-Németh Antalné helytörténeti gyűjtő, akik a kötet összeállítását és megjelentetését is segítették Az eseményen részt vett az ötvenhatos Putnik Tivadar családjának több tagja, valamint közreműködött egy deszki szerb hagyományőrző zenekar.

Mint Miklós Péter történész elmondta: az újszentiváni születésű Putnik Tivadar (1929–1998) a szegedi egyetem bölcsészkarának hallgatójaként vett részt az első ötvenhatos forradalmi szervezet, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ) megalakulásában. Sőt, a szövetség 1956. október 16-i nagygyűlésén elsőként fogalmazott meg politikai követeléseket: többek között a megszálló szovjet csapatoknak az országból való távozását. Emiatt aztán 1957 márciusában egész családjával együtt menekülnie kellett Magyarországról, s Jugoszláviába távozott.

A könyvkiadás és a program az 56-os Emlékbizottság támogatásával valósult meg.