ArchívumHírek

A Bibó István Szakkollégium hallgatói jártak az Emlékpontban

  A budapesti Bibó István Szakkollégium hallgatóinak egy csoportja kereste fel szerdán a hódmezővásárhelyi Emlékpontot. A szakkollégium hallgatói az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karának jogász és politológia szakos hallgatói lehetnek, s a szakkollégium az elmélyültebb kutatómunka lehetőségét biztosítja tagjainak kurzusain.

A tizennégy fős csoport Franczel Richárdnak, a Bibó István Szakkollégium oktatójának vezetésével érkezett Hódmezővásárhelyre a Magyarország alkotmányos intézményei című szakkollégiumi kurzus keretében, de más egyetemisták is helyet kaptak a csoportban. A csoportot előbb Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője fogadta a vásárhelyi városházán, majd az Emlékpontban tettek látogatást a szakkollégisták. Ennek során Miklós Péter történész, az közgyűjtemény vezetője vezette végig a hallgatókat az Emlékpont állandó kiállításán, valamint a munkásőrség hódmezővásárhelyi történetét bemutató időszaki tárlatán.

A tárlatvezetést követően a hallgatókat vezető Franczel Richárd fontosnak tartotta kiemelni, hogy az Emlékpontban tett látogatás tágította a hallgatók látókörét, hiszen megismerhették, hogy nemcsak országos, de helyi szinten is milyen súlyos következményekkel járt az államszocialista rendszer több évtizedig tartó erőszakos fenntartása.