ArchívumHírek

Orosháza első világháborús történetéről az Emlékpontban

Ugrai Gábor, a kötet egyik szerzője mutatta be a hódmezővásárhelyi Emlékpontban az Orosháza és orosháziak az első világháborúban, 1914–1918 című kötetet. A békéscsabai történelemtanár Nagy Gyöngyivel, az Emlékpont történészével beszélgetve császári és királyi 101. gyalogezredben szolgáló orosházi katonák és az otthon maradt orosháziak mindennapjait mutatta be fényképekkel és korabeli újságcikkekkel illusztrált előadásában.

Békés megyéből 1914-ben 35 ezer hadköteles férfit soroztak be, a lakosság tíz százaléka hosszú évekre elkerült szülőföldjéről. Az orosházi férfiak – csakúgy, mint a hódmezővásárhelyiek – nagyrészt a 101-es gyalogezredben szolgáltak. A déli, majd a keleti fronton működtek és az olasz front szörnyűségeiből is kivették a részüket.

Az Olaszországban harcoló alföldi pusztákon nevelkedett katonák számára a 2500 méteres tengerszint feletti magasság külön kihívást jelentett, ahol a sziklás környezetben lövészárkokat kellett kialakítaniuk.

Ugrai Gábor megemlítette még, hogy Hódmezővásárhely és Orosháza környékéről nem csak férfiakat, hanem lovakat is nagy számban kebelezett be az első világháborús hadigépezet. Az előadó kiemelte: a mezőgazdasági városban az agráriumban dolgozó férfiak hiánya is gondot jelentett az itthon maradtak számára, ezt a veszteséget orosz hadifoglyokkal pótolták.

A Nagy Háborúban több mint ezer orosházi férfi vesztette életét.