ArchívumHírek

Női sorsok a Gulágon

A 88. ünnepi könyvhét rendezvényeinek keretében mutatták be a szegedi Somogyi-könyvtárban Tatár Rózsa Túléltük! Emlékezések a malenkij robotra című könyvét. A szerzővel Miklós Péter történész, címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője beszélgetett.

A 88. ünnepi könyvhét rendezvényeinek keretében mutatták be a szegedi Somogyi-könyvtárban Tatár Rózsa Túléltük! Emlékezések a malenkij robotra című interjúkötetét, amely két fiatal szegedi lánynak – a könyvben Erzsi és Magdi – a szovjet kényszermunkatáborokban elszenvedett fogságát tárja az olvasó elé.

Tatár Rózsa kifejtette: a sors hozta számára ezt a témát, hiszen a nyolcvanas évek végén együtt dolgozott könyve két szereplőjének egyikével, aki szívesen osztotta meg vele a fájdalmas emlékeket. Az író és újságíró szerzőt annyira foglalkoztatja a téma, hogy könyve színpadi változatát már elkészítette (ami bemutatásra is került), s tervei között szerepel egy történelmi regényben feldolgozni a kötetében olvasható sorsokat.

A kötetbemutatón a szerzővel Miklós Péter címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője beszélgetett. A történész a könyv forrásértékét hangsúlyozta, amelyet szerinte az is növel, hogy a szovjet Gulág-táborokban raboskodóknak mindössze hat százaléka volt nő, így a könyvből megismert női sorsok a történeti kutatásnak is számos újabb adalékkal szolgálnak.

A kétnyelvű – magyar és német – kötet kiadását a Gulág Emlékbizottság anyagi támogatása tette lehetővé.