ArchívumHírek

Az Emlékpontban mutatták be a Cseresnyés emlékezet című filmet

Nyolc évtized a tudás szolgálatában

Nyolcvan évvel ezelőtt született meg a mai Cseresnyés Kollégium elődjének, a Tanyai Tanulók Otthonának gondolata. Erre emlékeztek a hódmezővásárhelyi Emlékpontban diákok műsorával és Pataki Béla, a diákotthon nevelőtanára Cseresnyés emlékezet című filmjének ősbemutatójával.

Bán Csaba református lelkész, az Ótemplomi Református Egyházközség elnökének és Vígh Áron, a Cseresnyés Kollégium mai igazgatójának köszöntőjét követően a Bethlen Gábor Református Gimnázium diákjai műsorukban elevenítették fel a nyolcvanéves kollégium történetének egy-egy állomását.

Január 6-án volt nyolcvan éve, hogy a vásárhelyi református pedagógusok nevelői konferenciáján felszólalt a Felső-Kopáncsi tanyai tanító, Szénási Gyula, indítványozva, hogy hozzanak létre diákotthont a városban a település hatalmas tanyavilágában élő, tehetséges gyermekek számára. A református gimnázium tanára, Szathmáry Lajos vállalta a szervezést, s az internátus 1938 őszén már fogadta az első tanulókat az országban egyedülálló intézményként.

Ugyanis rendelkezett saját diákotthonnal a Bethlen Gábor Református Gimnázium, azonban ezt térítés ellenében vehették igénybe a tanulók, viszont az új otthon ingyenesen adott szállást a tehetséges fiataloknak. A kollégium adományokból, támogatásokból működött, patrónusa volt Móricz Zsigmond is, míg Németh László a Cseresnyéskert című drámájának honoráriumát ajánlotta föl 1942-ben, s így vette fel a diákotthon a Cseresnyés nevet. Az otthon sikerét mutatja, hogy a tanyavilágból érkezett gyerekek megbecsülték magukat, az első évfolyamok tanulói kitűnő eredménnyel végezték a gimnáziumot, sokan tudományos fokozatot is szereztek pályájuk során.

A film készítésének ötlete a tavalyi tanév során, a diákotthon jelenlegi épületének jubileumán folytatott anyaggyűjtés során merült fel, Pataki Béla huszonhat interjút készített a kollégium egykori és mai tanulóival, tanáraival és az intézményhez kapcsolódó személyekkel, a legfiatalabb nyilatkozó mindössze tizenöt éves, míg a legidősebb betöltötte a kilencvenötöt.

Pataki Béla az anyaggyűjtést tovább folytatja, hogy kötetben is bemutathassa a diákotthon nyolcvan évét, s a jubileum alkalmából január 25-én az Emlékpont galériájában nyílik meg az a kiállítás, amely fényképekkel, dokumentumokkal, hang- és filmfelvételekkel mutatja be az elmúlt nyolc évtizedet.