ArchívumHírek

Könyv az első világháború Csongrád megyei hőseinek emlékére

Sorsok és emlékek

A mai Csongrád megye területének lakói közül az első világháborúban elhunytak és eltűntek száma meghaladta a tízezer főt. Az ő emlékükre a Csongrád Megyei Önkormányzat kötetet jelentetett meg az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával: Miklós Péter történész, vásárhelyi múzeumigazgató „Szörnyű dicsőségünk” Az első világháború Csongrád megyei hőseinek emlékezete című könyvét.

A száz éve lezárult első világháború során a magyar állam vármegyéi közül Csongrád és Csanád megye könyvelhette el a legnagyobb veszteségeket (az elesettek, a fogságba kerültek, illetve a háború során megrokkantak és megsebesültek összesített számát vizsgálva), amelyek aránya elérte a tíz százalékot. A mai Csongrád megye területének száz évvel ezelőtti mintegy négyszázhuszonötezer fős lakosságából a Nagy Háborúban elhunytak és eltűntek száma meghaladta a tízezer főt.

Az ő emlékük ápolásának jegyében a Csongrád Megyei Önkormányzat kötetet jelentett meg az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság anyagi támogatásával. Ezzel is tisztelegve az egy évszázaddal ezelőtt véget ért első világháború Csongrád megyei hősei, áldozatai és résztvevői előtt.

A Miklós Péter történész, címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója által írt „Szörnyű dicsőségünk” Az első világháború Csongrád megyei hőseinek emlékezete című – színes, keménytáblás, gazdagon illusztrált – könyvben a Nagy Háborúra való, Csongrád megyeiektől származó visszaemlékezésekből vett részletek éppúgy helyet kaptak, mint megyénk települései hősi létszámának és emlékműveinek számbavétele.