ArchívumHírek

Hódmezővásárhely újkori történelmével ismerkedtek a szentesi szakgimnazisták

A szentesi Boros Sámuel Szakgimnázium mindhárom végzős osztálya tett látogatást szerdán a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. A tanintézmény történelem szaktanára, Imre Péter vezetésével érkezett tanulók az állandó kiállítás megtekintését követően rendhagyó történelemórán is részt vettek.

– Amióta az Emlékpont megnyílt, minden évben elhozom a tizenkettedikes diákokat, akik történelemből Magyarországnak épp ezen időszakával ismerkednek – mondta el a szaktanár. A tanulók nemrég fejezték be világtörténelemből a hidegháború időszakának tanulmányozását, s most Magyarország második világháború utáni korszakával kezdenek ismerkedni. Az Emlékpontban szerzett élmények, a korszakot átélt hódmezővásárhelyi visszaemlékezései olyan alapot adnak számukra, amely segíti az órán hallott ismeretek elmélyítését, és fontos, hogy Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történelme sok párhozamot mutat a szomszéd mezőváros, Szentes azonos időszak alatti folyamataival. Imre Péter szólt arról is, hogy az Emlékpont mellett a fővárosi Terror Háza Múzeumot is felkeresik a szentesi középiskolásokkal, hogy a korszak hazai történéseiről minél teljesebb és élményszerű ismereteket szerezzenek.

Az Emlékpont kiállításának megtekintését követően az intézmény konferenciatermében a szentesi tanulóknak Nagy Gyöngyi, a közgyűjtemény történésze a gulág táborainak világáról tartott előadást.