ArchívumHírek

Makói versenygyőztes diákok keresték fel az Emlékpontot

A 2017-2018-as tanévben is megrendezte honismereti vetélkedőjét a makói József Attila Múzeum. Az alsó és felső tagozatos általános iskolások, valamint a középiskolások korcsoportjában meghirdetett verseny legjobbjai a környék több települését is érintő kiránduláson vettek részt, amely során a hódmezővásárhelyi Emlékpontot is meglátogatták a diákok Halmágyi Pál, a hagymaváros közgyűjteményének a nyugalmazott igazgatója vezetésével.

A diákok a tanév első felében írásos feladatot oldottak meg, tesztlapokat töltöttek ki, esszéket írtak és rajzokat készítettek, amelyek megoldásához a makói múzeumban kaptak forrásokat és segítséget, s a legjobb dolgozatot készítő csapatok vettek részt tavasszal a szóbeli versenyen.

A makói múzeumban rendezett fordulón a fiatalabb versenyzőknek az ünnepekkel, a karácsony, a húsvét, vagy a pünkösd népszokásaival kapcsolatos néprajzi feladatokat kellett teljesíteni, míg a nagyobbakra Makó helytörténetével és a technikatörténettel, a makói származású mérnök, Galamb József tervezte Ford T-modellhez kapcsolódó feladatok vártak.

A három korcsoport első három helyezett csapata kapott meghívást a kirándulásra, amely során érintették Tótkomlóst, ahol a szlovák tájházat és a helytörténeti gyűjteményt keresték fel, Orosházát, ahol a múzeum mellett az ottani Ford T-modell gyűjteményt látogatták meg, illetve Hódmezővásárhelyen az Emlékpont kiállítását ismerték meg Nagy Gyöngyi történész vezetésével.

Halmágyi Pál azért is tartotta különlegesnek az Emlékpontban tett látogatást, mivel más múzeumokban tárgyakat, gyűjteményeket ismerhettek meg a gyerekek, míg a vásárhelyi közgyűjteményben a közelmúlt történetével találkozhatott a több mint harminc a makói diák.