ArchívumHírek

Len-in. Középiskolások ismerkedtek az Emlékpont kiállításával

Vlagyimir Iljics a 21. század vizuális világában

Vasárnapig látogatható a hódmezővásárhelyi Emlékpont Len-in mánia című időszaki kiállítása, amelyet az elmúlt hetekben az Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskola több osztálya is felkeresett.

A diákokat a kiállításban Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze kalauzolta. Feladatul adta a tanulóknak eldönteni, mely alkotások származnak az államszocializmus időszakából, és melyek Dr. Udvardy Csaba sebészorvos művei, aki az ismert Lenin-ábrázolásokat a mai kor vizuális elemeit felhasználva ruházta fel új jelentésrétegekkel. A tanulók rövid tanakodás után ügyesen különítették el Dr. Udvardy Csaba kortárs, és a legalább fél évszázaddal korábban készült, Magyar Nemzeti Galériából kölcsönzött Vlagyimir Iljics-ábrázolásokat. 

A kiállítás külön felületet szentel a hódmezővásárhelyi, egykori Lenin téren – a mai Hősök terén – állt Lenin szobor történetének. Fotók mutatják be Szabó Iván alkotásának 1970-es felállítását és húsz évvel későbbi elszállítását. A tárlatvezetésen szó esett arról is, hogy a város polgárai a “trónoló” helyzetben ábrázolt Lenin mellé időnként újság- vagy WC papírt is elhelyeztek.

A középiskolások tetszését elnyerték a Star Wars filmek elemeit, az ausztrál bennszülöttek folklórját, vagy Charlie Chaplin emblematikus alakját megidéző Lenin szobor-változatok, amit az is jelzett, hogy több szelfit is készítettek a fiatalok a műalkotásokkal.