ArchívumHírek

Nagybányai középiskolások az Emlékpontban

Vannak, akik már „hazajárnak” Hódmezővásárhelyre

Harmincnégy diák középiskolás és négy kísérőtanár érkezett Hódmezővásárhelyre a nagybányai Németh László Elméleti Líceumból a vásárhelyi Németh László Gimnázium, Általános Iskola vendégeként. A két iskolát közel két évtizedes kapcsolat köti össze.

Dávid Erzsébet, a nagybányai tanintézmény magyar szakos tanára, a csoport vezetője elmondta, hogy a vásárhelyi gimnazisták csoportját márciusban fogadták az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Határtalanul! programjának keretében, s most viszonozzák ezt a látogatást.

Pénteken a Máramaros megye székhelyéről érkezett tanulók előadást tartottak Németh Lászlóról a vendéglátó gimnáziumban, majd felkeresték az Emlékpontot, ahol Nagy Gyöngyi, a közgyűjtemény történészének tárlatvezetésén Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történelmével ismerkedtek.

A vendégek programjuk során felkeresik Szarvast, majd a mártélyi tanösvényen a Holt-Tisza élővilágával ismerkednek, de látogatást tesznek Szegeden és Ópusztaszeren is. A csoportvezető elmondta: a két iskola húszéves kapcsolata során számos barátság született mind a pedagógusok, mind a diákok között, s a nagybányai vendégek közül sokan Hódmezővásárhelyre már szinte hazajárnak.