ArchívumHírek

Kárpátaljai hittanos diákok az Emlékpontban

Párhuzamok a Szovjetunió és az államszocializmus Magyarországa között

A Kárpátalján, Ungvár és Csap között fekvő, nyolcszáz főt számláló Palágykomorócról, valamint a környékbeli Szürtéről és Téglásról érkezett vendégek keresték fel a hódmezővásárhelyi Emlékpontot. A Szkoropádszky Péter, Palágykomoróc görög katolikus parókusa vezette csoport a szegedi görög katolikus parókia vendégeként érkezett Csongrád megyébe, s a látogatáson a komoróci plébánia hittanoktatásán legaktívabban részt vevő, rendszeres templomjáró, a ministránsi feladatot is teljesítő gyerekek vettek részt.

A két egyházközség között több éve fönnálló kapcsolat során már számos csoport látogatott Magyarországra, ahol ilyenkor a kulturális programok mellett a kikapcsolódásra lehetőséget nyújtó lehetőségeket szerveznek a vendéglátók – tájékoztatott a csoportot elkísérő Káplár Márton, a szegedi görög katolikus parókia diakónusa.

– Harminc éve, hogy ismét szabadság van Magyarországon, ezért fontos, hogy azok a fiatalok is megismerjék a kommunizmus világát, akik akkor még nem is éltek – indokolta az Emlékpont meglátogatását Péter atya, aki bár fiatal lelkipásztor, de elmondta, hogy ő még Lenin-kép alatt volt óvodás. S bár a „legvidámabb barakknak” nevezett Magyarországon más volt az államszocializmus, mint náluk, az akkori Szovjetunióban, a hasonlóságok száma is jelentős. A korszakról számos ismeretet szerezhettek a kárpátaljai diákok Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze tárlatvezetésével a vásárhelyi közgyűjteményben.