Emlékpont

Programok

Dömötör Mihály: Metamorfózis (kiállításmegnyitó)

Az Emlékpont és a Lucien Hervé Kamera Klub szeretettel várja Önt és ismerőseit 2020. március 10-én, kedden 18:00 órára DÖMÖTÖR MIHÁLY fotóművész METAMORFÓZIS című kiállításának megnyitójára. Köszöntő:DR. MIKLÓS PÉTER múzeumigazgató Megnyitó: SIMON FERENC mesterpedagógus Zene: ALMÁSI ENIKŐ (ének) és MOHAI SZILÁRD (gitár), VÁGÓ JÁNOS (kürt) Helyszín: az Emlékpont Galériája Megtekinthető: 2020. április 19-ig.    

Bővebben »

Könyvbemutató Raffay Ernővel és Szakács Árpáddal

Az Emlékpont tisztelettel meghívja a közgyűjteménybe (6800 Hódmezővásárhely, Andrássy út 34.) A KOMMUNISTA DIKTATÚRÁK ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJA alkalmából rendezett könyvbemutatójára. 2020. február 26-án, szerdán 17 órától 1919 – AZ ELSŐ KOMMUNISTA KÍSÉRLET MAGYARORSZÁGON címmel Raffay Ernő történésszel és Szakács Árpáddal, a Kárpátia Stúdió Kiadó tulajdonosával Vincze Gábor, az Emlékpont történésze beszélget Lukachich Géza : Magyarország megcsonkításának

Bővebben »

A kommunizmus utópiája – a kommunizmus bűnei

Az Emlékpont tisztelettel meghívja 2020. február 25-én, kedden 10 órára a közgyűjteménybe (6800 Hódmezővásárhely, Andrássy út 34.) , ahol a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából A kommunizmus utópiája – a kommunizmus bűnei címmel Vincze Gábor, az Emlékpont történésze tart előadást.

Bővebben »

A bolsevik iszonyat 100 éve. Könyvbemutató az Emlékpontban

Az Emlékpont tisztelettel meghívja a közgyűjteménybe (6800 Hódmezővásárhely, Andrássy út 34.) A KOMMUNISTA DIKTATÚRÁK ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJA alkalmából rendezett könyvbemutatójára. 2020. február 24-én, hétfőn 17 órakor A bolsevik iszonyat 100 éve. A kommunizmus Magyarországon 1919 – 1989 – 2019 című kötet szerzőjével, Kovács Attilával Vincze Gábor, az Emlékpont történésze beszélget.  

Bővebben »

Programsorozat a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából

Az Emlékpont tisztelettel meghívja a közgyűjteménybe (6800 Hódmezővásárhely, Andrássy út 34.) a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett eseményeire. Könyvbemutató (2020. február 24. hétfő, 17 óra) A bolsevik iszonyat 100 éve. A kommunizmus Magyarországon 1919 – 1989 – 2019. A kötet szerzőjével, Kovács Attilával Vincze Gábor, az Emlékpont történésze beszélget A kommunizmus utópiája – a

Bővebben »

Könyvbemutató: A katolikus egyház Hódmezővásárhelyen (1944-1950)

A hódmezővásárhelyi Emlékpont meghívja 2018. február 20-án 17 órára a közgyűjtemény konferenciatermébe az Emlékpont intézményvezetője, Dr. Miklós Péter: A katolikus egyház Hódmezővásárhelyen (1944-1950) című kötetének bemutatójára. A szerzővel Árva László gimnáziumigazgató, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének hódmezővásárhelyi csoportjának vezetője beszélget.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Hódmezővásárhelyi csoportjával közösen szervezett rendezvény.

Programsorozat az Emlékpontban a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából

A kommunizmus áldozatainak emléknapja kapcsán a hódmezővásárhelyi Emlékpont programsorozatot rendez. A meghívóban szereplő eseményekre minden érdeklődőt tisztelettel vár a közgyűjtemény.

Rendhagyó tanóra az Emlékpontban a Magyar Széppróza Napján

A Magyar Széppróza Napja alkalmából február 19-én 10 órától a hódmezővásárhelyi Emlékpontban tart előadást Dr. Bogoly József Ágoston a Magyar Írószövetség Csongrád megyei csoportjának szervezésében, Németh László regényösvényei és a kortárs magyar széppróza útjai címmel.

A Magyar Írószövetség Választmánya – a 2017. november 13-i ülésén hozott döntése értelmében – kezdeményezte, hogy 2018. február 18-án, Jókai Mór születésnapján első ízben, majd attól kezdve minden évben ezen a napon rendezzék meg Kárpát-medence szerte a Magyar Széppróza Napját.A Magyar Írószövetség kezdeményezését az Emberi Erőforrások Minisztériuma elfogadta és támogatásra méltónak találta. Így 2018-ban első ízben megrendezésre kerülhet a Magyar Széppróza Napja ünnepségsorozat, amelynek eseményei február 12-től 23-ig zajlanak országszerte és a határon túl.

Meghívó: rendhagyó történelemóra a magyarországi németek kitelepítésének emléknapján

2018. január 19. 10 óra

A magyarországi németek kitelepítésének emléknapján, 2017. január 19-én 10 órától közgyűjteményünk konferenciatermében A magyar német kettős identitás évszázadai címmel Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze tart rendhagyó történelemórát.

Meghívó: Cseresnyés emlékezet

2018. január 12. 17 óra

A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Cseresnyés Kollégiuma, a Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium, valamint az Emlékpont meghívja önt a 2018. január 12-én 17 órakor kezdődő ünnepségére.

PROGRAM:
Megnyitó: a Bethlen Gábor Református Gimnázium diákjainak műsora
Cseresnyés emlékezet – Vásárhelyi kollégiumtörténet visszaemlékezések alapján a Tanyai Tanulók Otthona létrejöttének 80-dik évében. Pataki Béla filmje

Meghívó: Helytállás a Don partnán

2018. január 12. 11 óra

Az Emlékpont tisztelettel meghívja a doni áttörés 75. évfordulóján 2018. január 12-én 11 órára a közgyűjtemény konferenciatermébe Dr. Zeman Ferenc, az Emlékpont történészének Helytállás a Don partnán című előadására.

Add meg itt a címsor szövegét

Ravasz László református püspök emlékkiállítása

Az Emlékpont tisztelettel meghívja 2017. december 12-én 17 órára a közgyűjteménybe (6800 Hódmezővásárhely, Andrássy út 34.) a Ravasz László református püspök életét és tevékenységét bemutató kiállítás megnyitójára. A kiállítást megnyitja: Prof. Dr. Tőkéczki László Széchenyi-díjas történész, egyetemi tanár, a Duna-melléki Egyházkerület főgondnoka.

Meghívó

Az Emlékpont tisztelettel meghívja 2017. december 7-én 17 órára a közgyűjtemény konferenciatermébe
(6800 Hódmezővásárhely, Andrássy út 34.) A MONGOLOK TITKOS TÖRTÉNETE című könyv bemutatójára.

A kötetet bemutatja a mű fordítója, Dr. Obrusánszky Borbála PhD történész, keletkutató.

Meghívó

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Hódmezővásárhelyi Csoportja, a Szent László-év Tanácsadó Testülete, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága , a Pro Patria Egyesület és a hódmezővásárhelyi Emlékpont tisztelettel meghívja 2017. november 23-án 17 órára a „Tiszta hittel, erős kézzel” Szent László király a hit bajnoka, a haza hőse című kiállítás megnyitójára és az azt követő konferenciára az Emlékpontba.

A kiállítást megnyitja: Gaal Gergely országgyűlési képviselő, a Szent László-emlékév tanácsadó testületének elnöke

Köszöntőt mond: Németh László plébános esperes és Árva László, a KÉSZ hódmezővásárhelyi elnöke.

A konferencia előadásai:

Dr. Miklós Péter történész, az Emlékpont intézményvezetője: Szent László és Közép-Európa

Harangozó Imre néprajzkutató: Szent László a magyar néphagyományban

Száz éve történt a caporettói áttörés

Száz éve történt a caporettói áttörés

Az Emlékpontban tidsztelettel meghívja 2017. november 20-án 10 órára Pintér István történész, tanár “Száz éve történt a caporettói áttörés” című előadására a közgyűjtemény konferenciatermébe (6800 Hódmezővásárhely, Andrássy út 34.).

“1917. október 24-én a támadás helyszínén esett az eső, köd volt, a magaslatokon havazott. A támadásunk hajnali kettőkor két és félórás gázlövéssel kezdődött. Ez váratlanul érte az olaszokat. Reggel fél hétkor megkezdődött a tüzérségi előkészítés, ilyen hatalmas tüzérségi tűz még nem volt ezen a frontszakaszon. Nyolc órakor támadásban lendült a 14. hadsereg gyalogsága. Az Isonzó völgyében előrehaladva három óra alatt áttörték a IV. olasz hadtest első két állását. Estére a 12. német hadosztály egységei elfoglalták Caporetto városát, a Krauss-hadtest egységei pedig Sagát.”