Hírek

Történelem és magyarság

A Délvidéken tartott előadásokat Miklós Péter

Az idei évben huszadik alkalommal rendezték meg Újvidéken az Apáczai Nyári Akadémiát. A délvidéki magyar tanárok számára szervezett továbbképzésen előadásokat tartott Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója is.

Az idei évben huszadik alkalommal rendezték meg a szerbiai Újvidéken a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében az Apáczai Nyári Akadémiát. A délvidéki magyar tanárok számára szervezett akkreditált továbbképzésen előadásokat tartott Miklós Péter történész, a szegedi egyetem pedagógusképző karának docense, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója is.

Miklós Péter referátumai a száz esztendővel ezelőtt aláírt trianoni békediktátumnak a magyar közgondolkodásra és eszmetörténetre gyakorolt hatásait mutatták be, külön hangsúlyozva azok művelődéstörténeti és kultúratudományi dimenzióit.

Az újvidéki nyári akadémián a vásárhelyi múzeumigazgató mellett előadást tartott még – többek között – Szakály Sándor történészprofesszor, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója, Pomozi Péter, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense, a Magyarságkutató Intézet Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpontjának vezetője, Császtvay Tünde, a Kodolányi János Egyetem docense, Vajda Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Szaklevéltárának igazgatója és Ujváry Gábor főiskolai tanár, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár kutatócsoport-vezetője.

Fotók: Lukács Áron