Hírek

Talpra állás Trianon után. Miklós Péter a Magyarságkutató Intézet konferenciáján

Talpra állás Trianon után címmel rendezett konferenciát a Magyarságkutató Intézet, amelyen előadást tartott Miklós Péter hódmezővásárhelyi múzeumigazgató is, aki a történelmi keresztény egyházaknak a Horthy-korszakban betöltött szerepét ismertette.

Talpra állás Trianon után címmel rendezett online tudományos konferenciát a napokban a budapesti Magyarságkutató Intézet, amelyen az előadók részletesen ismertették a békediktátum aláírását követő magyar bel- és külpolitikai folyamatokat: az ország gazdasági és politikai konszolidációján keresztül a kultúrpolitika és az egyházak szerepének alakulásáig, de szóba került az önálló magyar külpolitika megteremtése és hazánknak a nemzetközi diplomáciai porondra való visszatérése is.

A tudományos tanácskozáson előadást tartott Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója, a szegedi egyetem docense. A történész a nagy keresztény egyházaknak a Horthy-korszakban és a bethleni konszolidációban betöltött szerepét mutatta be. Ennek jegyében ismertette a korszak vezető ideológiai irányzatának, a keresztény nemzeti gondolatnak a jellegzetességeit éppúgy, mint az egyházak társadalmi, politikai, kulturális és oktatási életben folytatott közéleti tevékenységét.

A konferencián – mások mellett – referátumot tartott még Horváth Attila alkotmánybíró, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzora, Szakály Sándor egyetemi tanár, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója, Gulyás László, a szegedi egyetem professzora és Vizi László Tamás főiskolai tanár, a Magyarságkutató Intézet főigazgató-helyettese.

Miklós Péter hódmezővásárhelyi múzeumigazgató Kereszténységért és magyarságért. A történelmi egyházak szerepe a konszolidációban című előadása az alábbi linken tekinthető meg.