ArchívumHírek

A doni hősökre emlékeztek Vásárhelyen

74 éve farkasordító hidegben indult a Don folyó mentén Vörös Hadsereg támadása, amely következtében odaveszett a magyar 2. hadsereg jelentős része. A kétszázezres haderőből mintegy 120 ezren nem tértek haza. Rájuk és közöttük a 133 hódmezővásárhelyi áldozatra is emlékeztek csütörtök délelőtt a vásárhelyi Hősök terén.

Emlékező beszédében Dr. Miklós Péter történész, az Emlékpont intézményvezetője leszögezte: a magyar katonák Magyarországot védték több ezer kilométerre hazán határaitól. Mint kifejtette, az 1930-as, 40-es években olyan politikai helyzetbe került, hogy érdemben más katonai, stratégiai, geopolitikai és gazdasági partnere nem lehetett, csak Németország. A német szövetséges 1942-ben azt várta el, hogy Magyarország vonuljon hadba a tengelyhatalmak oldalán a Szovjetunió ellen indított háborúban.

Magyarország ennek a szövetségesi kötelezettségének eleget téve indította el keletre a Jány Gusztáv vezérezredes által irányított második magyar hadsereget, akik ott a magyar hazáért harcoltak. Dr. Miklós Péter rámutatott: ha a magyar fél, mint szövetséges, tovább vonakodik, hamarabb került volna sor az ország németek általi megszállására, másrészt a magyar katonák az ellen a Szovjetunió ellen harcoltak, amely aztán 1944 őszén elérte az ország trianoni határait, sőt október második hetében Hódmezővásárhelyre és az Alföld többi városait is megszállta. Az Emlékpont intézményvezetője emlékeztetett: ez a szovjet haderő az ország területét csak 1991-ban hagyta el.

A Don-kanyarnak mintegy 200 kilométere szakaszát védte a magyar második hadsereg, a német szövetségesnek is köszönhetően elégtelen ruházati, élelem és hadianyag ellátás mellett. A támadás megindításának napján mínusz 42 fokot mértek a Don partján, és a létszámban háromszoros, míg tűzerőben ötszörös túlerőben lévő szovjet csapatok megsemmisítő csapást mértek a magyar katonákra.

Miklós Péter emlékezetett arra is, hogy a német szövetségesek a magyar hadsereg visszavonulását is hátráltatták, azonban a hazatértekre további megpróbáltatások vártak. Egy időben alkalmatlannak felkészületlennek nevezték őket, míg a szovjet rendszer kiépítése után megindult koncepciós perekben súlyosbító körülménynek számított, ha valaki a Don-kanyarnál harcolt korábban.

Az emlékezés során Korom Péter citerán katonanótákat szólaltatott meg, majd Dudás Ferenc református tábori lelkész mondott áldást a hősök emlékére. Végül az emlékezés koszorúit helyezték el Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város, Mindszent Város, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Zrínyi Miklós Laktanya és az Emlékpont képviselői.