ArchívumHírek

Tudományos szimpóziummal emlékeznek a kommunizmus áldozataira Szegeden

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tudományos szimpóziumra kerül sor a vásárhelyi Emlékpont, a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Csongrád Megyei Önkormányzat együttműködésében február 24-én 10 órától Szegeden, a megyei kormányhivatalban. Az eseményről hétfőn tartott sajtótájékoztatón Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője ismertette a szimpózium programját.

A kormányhivatal első emeletén alakították ki két éve Pártkontroll Csongrád megyében elnevezéssel azt a kiállítóhelyet – épp abban a helyiségben, ahonnan a szocializmus éveiben irányították a megyét a szocializmus éveiben – amely a pénteki szimpóziumnak is helyszínt ad. A kiállítóhelyet az idei emléknap kapcsán szervezett rendkívüli történelemórák során 24 iskolás csoport 541 diákja kereste fel.

A pénteken 10 órakor kezdődő eseményen Dr. Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja a NEB működését és a kommunista hatalombirtokosokról folytatott kutatásainak eredményeit mutatja be, míg az állambiztonsági kutató, Bálint Sándor a Komócsin-klánnak a szocialista-kori Magyarországon betöltött szerepéről tart előadást. Utóbbi előadás kapcsán Dr. Miklós Péter emlékeztetett: idősebb Komócsin Mihály munkásmozgalmi vezető mellett Komócsin Illés vezette a szegedi ÁVH-t, de maga Komócsin Mihály, Pol Pot megye „keresztapja” megyei párt VB első titkárként és egy rövidebb ideig megyei tanácselnökeként a szocializmus-kori Csongrád megyét is fémjelezte, de szó esik a Kádár-ellenzék vezéreként és a brezsnyevi szovjet kommunista párt által Kádár utódaként számon tartott Komócsin Zoltánról is.

A pénteki szimpóziumon Dr. Miklós Péter Komócsin Mihályt a róla készült káderjelentések alapján mutatja be, aki politikai előmenetele során szolgált a XII. kerületi pártbizottságnál, 1956-ban Heves megyében volt párttitkár, de dolgozott a Magyar Dolgozók Pártjának agitprop osztályán is. Komócsint nehéz természetű, összeférhetetlen embernek tartották, akit 1956-ban csak átmenetileg szántak Csongrád megye élére a Kádár-rendszer stabilizálásáig, azonban ahogyan a szovjet csapatok ideiglenes itt tartózkodása 1991-ig tartott, úgy a Komócsin-korszak is közel harminc évig, a pártvezető a ma kiállításnak, és pénteken a szimpóziumnak is helyt adó szobából irányította Csongrád megyét.