ArchívumHírek

1956 egy történelmi folyamat fontos állomása

Tótkomlós városának az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kirobbanása hatvanegyedik évfordulóján rendezett megemlékezésén Miklós Péter történész, címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője mondott ünnepi beszédet.

A Békés megyei Tótkomlós városa a helyi Természet Házában rendezett megemlékezést az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kitörésének hatvanegyedik évfordulóján, amelyen a tótkomlósi Jankó János Általános Iskola és Gimnázium diákjai adtak emlékező műsort.

Az eseményen – Kovácsné Halász Éva intézményvezető meghívására – Miklós Péter címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője mondott ünnepi beszédet. – 1956 egy történelmi folyamat egyik állomása volt, amely 1944/45-tel, hazánk szovjet megszállásával kezdődött és 1989/90-cel, a kommunista diktatúra bukásával ért véget – fogalmazott a történész. – Ebben a folyamatban fontos időpont 1956 októbere, amikor is a magyarok megmutatták, hogy össze tudnak fogni a szabadságért és nem félnek tenni érte: akár egy szuperhatalommal szembeszállva is – mondta Miklós Péter, azt is hozzátéve, hogy a szabadságért minden nemzedéknek újra és újra meg kell küzdenie, s hogy ez nincs másként napjainkban sem.

A megemlékezés zárásaként koszorúzásra került sor a Szabadság téren az ötvenhatos emlékműnél, ahol a település önkormányzata nevében Garay Rita tótkomlósi polgármester Miklós Péterrel közösen helyezte el az emlékezés virágait.