ArchívumHírek

Aranysáfrány a Soá gyermekáldozatainak emlékére

A hódmezővásárhelyi Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen emlékeztek csütörtökön a holokauszt nemzetközi emléknapjához közeledve a vészkorszakban életét vesztett mintegy másfélmillió gyermekre a szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskola hetedikes és tizedikes diákjai. A tanulók, akik a Holocaust Education Trust Ireland (Írországi Holokauszt Oktatási Alapítvány) és a Szembenézés Alapítvány programjában, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológia Kar Neveléstudományi Intézet támogatásával megvalósuló, nemzetközi Krókusz Projektben vesznek részt műsort is adtak a kiállítóhelyen.

A krókusz – aranysáfrány – sárga, hatszirmú virág, amely színével és formájával is utal a Dávid-csillagra. A nevét viselő projekt célja, hogy a fiatalok megértsék, mi okozta a holokausztban meggyilkolt másfél millió gyermek halálát és értelmezni tudják a történelem és saját életük közötti kapcsolatot.

Boneczné Bakó Anikó, az iskola történelemtanára elmondta: a diákok tavasszal a szegedi zsinagóga kertjében fognak krókuszokat ültetni. A nemzetközi Krókusz Projekt keretében ugyanis világszerte sárga aranysáfrányokat ültetnek azoknak a gyerekeknek az emlékére, akik a holokauszt áldozataivá váltak: hogy ne vesszenek a feledés homályába, hanem emlékük tovább éljen a jövő nemzedékekben.

Miután a diákok megismerték a hódmezővásárhelyi zsinagógát és a kiállítóhelyet, Anna Frank és Radnóti Miklós naplójából vett idézetekből összeállított műsorukkal rótták le kegyeletüket, majd a kiállítóhely gyermekáldozatoknak emléket állító portáljánál helyezték el az emlékezés köveit.