ArchívumHírek

Új könyv a sajtó és a politika kapcsolatáról

Döbör András történész, főiskolai docens, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja Sajtópolitika és politikai sajtó Magyarországon (1780–1840) című könyvét mutatták be a szegedi egyetem Klebelsberg Könyvtárában. A szerzővel Miklós Péter történész, főiskolai docens, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője beszélgetett.

A budapesti Gondolat Kiadó gondozásában jelent meg az év elején Döbör András történész, főiskolai docens Sajtópolitika és politikai sajtó Magyarországon (1780–1840) című könyve, amely a szerző nemrégiben megvédett doktori értekezésének kibővített és továbbgondolt változata. A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárában tartott könyvbemutatón Döbör Andrással Miklós Péter történész, főiskolai docens, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője beszélgetett.

Az eseményen az érdeklődők megtudhatták, hogy a kötet középpontjában a Széchenyi István politikai irányvonalához tartozó reformkori orgánum, a Jelenkor című lap története és annak szerkesztője, Helmeczy Mihály irodalmi és közéleti tevékenysége áll. A sajtó- és politikatörténeti monográfia szerzője nem pusztán történeti, de média- és társadalomtudományi kutatási módszerekkel is dolgozott. Ennek jegyében számos táblázat és grafikon mutatja be például a Jelenkor 1830-es évek végi évfolyamainak tartalomelemzését. Ebből derül ki, hogy a magyar politikai hírek – az akkoriban érvényes szigorú cenzúrarendeletek miatt – eltörpültek a lapban a külföldi (elsősorban brit és francia) közéleti tartalmak mellett.

A kötetbemutatón a szerző – aki a szegedi Délvidék Kutatóközpont vezető munkatársa és a Délvidéki Szemle című folyóirat egyik szerkesztője – elmondta: sajtótörténeti kutatásai most új irányt vettek, hiszen a dualizmuskori délvidéki – elsősorban magyarkanizsai – hírlapok történetének földolgozását tartalmazza hamarosan megjelenő munkája.

(Fotó: Ocskó Ferenc, SZTE-JGYPK)