Hírek

Angyalok az Emlékpontban

Tárlat a hetvenéves Dömötör Mihály fotóiból

Március 10-én, kedden este hat órakor nyílik meg a hódmezővásárhelyi Emlékpontban Dömötör Mihály fotóművész Metamorfózis című kiállítása. A tárlaton a most hetvenéves alkotó az általa az elmúlt két évben megörökített angyalábrázolásokat tárja a közönség elé.

– Az Emlékpont hagyománya, hogy a történelmi témájú kiállítások mellett képzőművészeti tárlatoknak is teret ad galériájában – fogalmazott a kiállítást a sajtó munkatársainak bemutató  Miklós Péter. A Tornyai János Múzeum igazgatója, az Emlékpont intézményvezetője emlékeztetett: Dömötör Mihály az elmúlt években a elmúlás virágait, illetve a vásárhelyi téglagyár mementóit bemutató művészi igényű, fekete-fehér felvételeit láthatták a közgyűjtemény látogatói, míg most az angyalábrázolásokat megörökítő képei kerültek a galériába.

A fényképeken Hódmezővásárhely és Szeged környéke mellett határon túli templomok, temetők angyalábrázolásai láthatók közel félszáz fényképen, amelyek alkotóját nemcsak mint fotóművészt, de a művészetszervezőként Lucien Hervé Kameraklub egyik vezetőjeként tartják számon Vásárhelyen. A most hetvenéves alkotó a megnyitó után néhány nappal veheti át Hódmezővásárhely Pro Urbe-díját, így a kiállítás egyben tisztelgés is a művész életműve előtt.

– Az érzékek számára meg nem jelenő angyalok csak akkor jeleníthetők meg fényképen, ha előbb emberi tevékenység által tartós képződménnyé válnak – fejtette ki a bejáráson Dömötör Mihály. Az alkotó rámutatott: azzal, hogy a szakrális lények, az angyalok valós dolgokká, műalkotássá válnak, belépnek a valós térbe és időbe, így hozzáférhetővé válnak az érzékelés, észlelés és a tapasztalat számára, így jön létre a kiállítás címét is adó metamorfózis.

A kiállítást március 10-én 18 órakor Simon Ferenc, a Bethlen Gábor Református Gimnázium mesterpedagógusa nyitja meg, a program zenei közreműködője Almási Enikő és Mohai Szilárd, valamint Vágó János.