Sajtószoba

Európai emléknap Hódmezővásárhelyen

Körülbelül 40 történelemtanár és érdeklődő vett részt augusztus 22-én az Emlékpontban a Totalitárius Diktatúrák Áldozatainak Európai Emléknapjához kapcsolódó konferencián.

Nagy a felelőssége minden történelemtanárnak abban, hogy milyen világnézet alakul ki a diákokban – mondta előadásában Rétvári Bence (képünkön), a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, aki előtte Budapesten, a Terror Háza Múzeumnál is tartott előadást. Elhangzott, a két rendszer legfájdalmasabb közös vonása azoknak az embereknek a sokasága, akik áldozatul estek az embertelenségnek.

Még sokat kell tenni azért, hogy ez a felfogás ne csak a hivatalos állami megemlékezéseken legyen elfogadott, hanem a mindennapi gondolkodásban is természetes legyen – jelentette ki. Úgy értékelte, sokat kell még dolgozni azért, hogy Európában sehol ne legyen elfogadott olyan önkényuralmi jelképek viselése, amelyek nevében más országokban emberek tömegeit végezték ki, nyomorították meg, legyen az akár kommunista, akár nemzetiszocialista jelkép.

Ha valaki akár a horogkeresztet, akár a vörös csillagot tűzi a mellére, azzal Európát tagadja meg, ˝nem lehet valaki egyszerre az európai értékek elkötelezettje és a vörös csillag vagy a horogkereszt rehabilitálója˝ – szögezte le Rétvári Bence. Az Emlékpontban arról is szólt, nagy előny, hogy létezik egy olyan intézmény a városban, amelynek kiállítási anyagán, kutatásain keresztül, a fiatalok megismerhetik a múltat. Fontos, hogy a pedagógusok segítségével igényes világszemlélet alakuljon ki a diákokban.

http://vasarhelyihirek.hu/europai_emleknap_hodmezovasarhelyen

Vásárhelyi Hírek – Itthon vagyunk
2012-08-23