Hírek

Főhajtás a kommunizmus áldozatai előtt

A kommunizmus áldozatainak február 25-i emléknapjához kapcsolódóan könyvbemutatókkal és rendhagyó történelemórával idézi meg az áldozatok emlékét a hódmezővásárhelyi Emlékpont február 24. és 26. közötti programsorozatában.

Az emléknapon a múlt felidézése mellett kegyelettel emlékezünk mindazokra, akik áldozatul estek a kommunista diktatúráknak, akiket megfosztottak életüktől, akiket bebörtönöztek, táborokba hurcoltak vagy internáltak, de ideszámítanak azok is, akiknek a hatalom tönkretette az egészségét, egzisztenciáját, akik nem tanulhattak tovább, akiket „bepofoztak” a téeszekbe, öngyilkosságba kergettek.

Az Emlékpont rendezvénysorozatának első eseményén, február 24-én, hétfőn 17 órától Kovács Attila A bolsevik iszonyat 100 éve. A kommunizmus Magyarországon 1919 – 1989 – 2019 című kötetét ismerhetik meg az érdeklődők. Február 25-én, kedden 10 órától Vincze Gábor történész A kommunizmus utópiája – a kommunizmus bűnei címmel tart rendhagyó történelemórát, amely nyilvános, s minden érdeklődőt vár a közgyűjtemény.

Február 26-án, szerdán 17 órától az 1919 – Az első kommunista kísérlet Magyarországon címmel rendez könyvbemutatót az Emlékpontot. Lukachich Géza Magyarország megcsonkításának okai és Kozma Miklós Az összeomlás 1918-1919-ben című köteteit Raffay Ernő történész és Szakács Árpád, a Kárpátia Stúdió Kiadó tulajdonosa mutatja be. A rendezvény végén az áldozatok emlékére a résztvevők mécseseket gyújtanak az Emlékpont portáljánál.