Hírek

Radnóti Miklós négy esztendeig élt szegeden – 75 éve hunyt el

Hetvenöt éve gyilkolták meg Radnóti Miklóst. A szegedi éveiről olvasható Dr. Miklós Péterrel, a Tornyai János Múzeum igazgatójával egy beszélgetés a 2019. november 9-i, szombati Délmagyarországban.

A poétikai és személyes útkeresés évei

Hetvenöt éve november 9-én hunyt el Radnóti Miklós, aki 1930 és 1934 között egyetemi hallgatóként Szegeden lakott, s több kötete is a városban jelent meg. Szegedi éveit Miklós Pé­terrel elevenítettük föl. A törté­nésznek a költő szegedi éveiről néhány éve önálló könyve jelent meg.

A budapesti születésű Radnóti Miklós 1930 őszén iratkozott be a szegedi egyetemre és 1936 őszén szerzett itt magyar-fran­cia szakos középiskolai tanári diplomát. A városban számos műve született, két verseskötete jelent meg, és itt írta doktori érte­kezését Kaffka Margitról, amely két változatban is megjelent.

– A Szegeden eltöltött évek, az 1930 szeptembere és 1934 decembere közötti periódus jelentőségét a Radnóti életrajzá­val, költészetével, irodalmi és tudományos munkásságával foglalkozó szakirodalom már régóta elismeri és számon tartja. Erre az időszakra esett poétikai, kulturális és személyes útke­resésének meghatározó szakasza, hiszen egyrészt a szegedi egyetem világának részeseként, másrészt a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiumának tagjaként egész életét és költői gondolkodásmódját befolyásoló hatások érték. A Szegeden Rad­nótit ért szellemi impulzusok, az itt kialakított emberi kapcsola­tok nemcsak személyiségének, lelki alkatának, de költői, írói, irodalomtörténészi alapállásá­nak és programjának is egyér­telműen befolyásoló tényezői voltak – mondta Miklós Péter, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának docense, a hódme­zővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója, a Radnóti Szegedi Öröksége Alapítvány titkára.

A művelődéstörténésznek A szegedi bölcsészkar Radnóti Miklós diákéveiben címmel jelent meg könyve 2011-ben. Hangsú­lyozta, hogy a zsidó származású Radnóti Szegeden nyitott és befogadó, ihletet adó és inspiráló közegbe került, annak ellenére, hogy a város egyetemén – első­sorban a jogi karon – fölütötte a fejét az antiszemitizmus, amely­nek következtében tüntetésekre és verekedésekre is sor került. – Sokrétű szellemi hatás érte itt a költőt, hiszen a szociális igazság­talanságok ellen föllépő baloldali értékrendet éppúgy magáévá tette ezekben az években, mint ahogy ekkor döntött a katolicizmushoz való csatlakozásról is. Miközben olyan mesterei voltak, mint Sík Sándor piarista szerzetes, iroda­lomtörténész, költő, műfordító, aki később a feleségével együtt megkeresztelte, vagy Zolnai Béla irodalomtörténész professzor – fogalmazott a történész.  Radnóti hetvenöt esztendeje a zsidóüldözés áldozata lett. A Győr melletti Abdán meggyilkolt Radnóti Miklós huszadik szá­zadi irodalmunk egyik kiemel­kedő alakja. – Alkotásai nagy­mértékben a magyar irodalmi hagyományban gyökereznek, a kedvenc költője Arany János volt. Kirekesztése és elpusztí­tása pedig súlyos és igazolhatat­lan szégyen – zárta gondolatai Miklós Péter.

SZEGED HAJÓ EDINA

Délmagyarország