Hírek

Az Emlékpont vezetője Ebesen tartott előadást az államszocialista diktatúráról

A hortobágyi internálótáborok világát bemutató és a kommunista diktatúra ott őrzött áldozatainak emléket állító ebesi múzeumban tartott előadásában Miklós Péter hódmezővásárhelyi múzeumigazgató, az Emlékpont vezetője az államszocialista Magyarország világát idézte föl.

A hortobágyi internálótáborok világát bemutató és a kommunista diktatúra ott őrzött áldozatainak emléket állító ebesi Széchényi Ferenc Tájmúzeumban tartott előadásában Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója, az Emlékpont intézményvezetője az államszocialista Magyarország világát idézte föl. Ennek jegyében ismertette azt a folyamatot, amely az ország szovjet megszállásával vette kezdetét, hazánk szovjetizálásával folytatódott és a Rákosi Mátyás, majd Kádár János nevével fémjelzett kommunista diktatúra kiépítésével fejeződött be.

A múzeumigazgató kiemelten ismertette az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc jelentőségét a közép-európai térség antikommunista megmozdulásainak sorában, s kitért arra is, hogy ugyan a forradalom elbukott, az eszméi azonban továbbéltek. „Ennek köszönhető, hogy 1989-ben éppen a forradalom kitörésének napján kiáltották ki a harmadik Magyar Köztársaságot, amely momentummal hazánk a nyugati típusú polgári demokráciákhoz csatlakozott” – hangsúlyozta Miklós Péter.

A rendezvény az Ebes Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. kulturális intézményei a köznevelés eredményességéért EFOP 3.3.2-16-2016-00044 azonosító számú projekt keretén belül valósult meg. A középiskolásoknak szervezett témanapon a résztvevő oktatási intézmény a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium volt.