ArchívumHírek

Közép-Európa kutatásáért-díjat kapott az Emlékpont vezetője

A Közép-európai Közlemények című – immár tizedik évfolyamába lépett – tudományos folyóirat szerkesztőbizottsága és tanácsadó testülete Közép-Európa kutatásáért-díjat adományozott Miklós Péternek, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetőjének.

Az elismerést november 25-én adta át Gulyás László professzor – a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, a folyóirat főszerkesztője – Miklós Péternek, akinek eddigi tudományos munkásságát és annak jelentősebb eredményeit Szávai Ferenc gazdaságtörténész professzor, a Kaposvári Egyetem rektora méltatta.

Az eseményen ugyancsak díjjal tüntették ki Gazdag Ferenc professzort, biztonságpolitikai kutatót, valamint Ujváry Gábor történészt, a VERITAS Történetkutató Intézet kutatócsoport-vezetőjét.

„Történeti kutatásaim egyik iránya a modern kori politika- és eszmetörténeti folyamatok közép-európai megjelenési formáinak összehasonlító igényű vizsgálata. Úgy vélem ugyanis, hogy a magyar, valamint a környező államok tizenkilencedik-huszadik történeti és társadalmi jelenségei csak komparatív kutatásokkal ismerhetőek meg jól, s hogy az összehasonlítást a közép-európai sajátosságokra kell alapozni˝ – fogalmazta meg Miklós Péter elismerése kapcsán.